fredag 4 december 2015

Att lära av varandra

Att ett plus ett är tre gäller i hög grad i en vävstuga. Hos oss Vävlustare, som inte är några proffsvävare, kan man lätt inse att vi själva inte skulle utföra några stordåd. Men tillsammans, när vi med förenad tankekraft funderar ut lösningar, hjälps åt med praktiska saker och inspirerar varandra, kan vi nog uträtta en hel del.


Det gäller också den inspiration och de tips man kan få av Facebookgruppen Vävspolen. Den gardin som jag har i vävstolen, eller rättare sagt som jag just klippt ner, kom till efter att jag blivit inspirerad av en gardin som väverskan Birgitta Johansson gjort. Jag tyckte det var så spännande med glesrören som hon gjort i sina gardiner och bestämde mig för att komponera en egen.


Min gardin har bomull i varpen och inslag med blekt lingarn, oblekt lintow och lintow som jag spunnit själv. Det är första gången jag väver något av lin som jag spunnit själv så det är extra roligt.


Ett annat tips jag fått från gruppen vävspolen är att använda IKEAs påsklämmor. Gode tid vad kan man inte använda dem till. Nu har jag klippt ner mina gardiner och i väntan på att jag ska skeda om den till en ny sorts gardiner (har inte riktigt bestämt än...) så håller jag koll på att trådarna inte åker genom solven med klämmorna. Jag till och med klämde fast dem innan jag klippte ner.


Jag har mycket att lära av mina kompisar i gruppen, som är duktiga mattväverskor. Bitte, som håller på med sin matta, är så duktig på att kombinera ihop trasor. Det är en förmåga det där att se hur ett tyg eller en trasa kan bli när den blir invävd. Det är inte speciellt svårt att väva en matta, men en riktigt välkomponerad, snygg matta...det är en konst.


Kan inte låta bli att avsluta med lite stämningsljus från mitt bord här hemma. Tar alla chanser att visa upp min egentillverkade näverburk...man kan ju inte bara hålla på och väva ;-)


5 kommentarer:

 1. Takker for tipset om plastklemmer. Lurt å sette på før en klipper av renninga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det fungerade jättebra. Lycka till med din vävning!

   Radera
 2. Vilken jättefin vävstuga ni har, läste om det på Vävspolen. Är själv medlem i Virserums vävstuga men är bara där på sommaren (maj-oktober), bor annars i Tyskland.
  Lycka till och vävliga hälsningar
  Marlies

  SvaraRadera
 3. Tack snälla du för hälsningen! Virserum är ju inte långt från oss. Lycka till er också!

  SvaraRadera
 4. Så fina gardiner och egespunnet inslag också. Jättefint. Ska bli roligt att se hur nästa gardinlängd blir.

  SvaraRadera