måndag 4 januari 2016

Tänk vad en liten rand kan göra...

Nytt år hos Vävlusten, men inte nya vävar i vävstolarna ännu. Eva har blivit klar med den förra löparen och har bytt färgställning till den nya. Förra gången vi träffades hade hon gjort en lila rand och en rosa. Det såg bra ut, men jag gav som förslag att hon skulle ha en liten avgränsande rand mellan varje fält för att få färgerna att "lyfta" lite grann. 

I dag hade hon kommit en bit på väg med löparen och visst kan man se att det blir bra! Tänk vad en liten rand kan göra. 


Det finns olika sätt att planera sina vävar. Man kan titta i en bok och försöka väva likadant, skissa på olika sätt, plocka bland trasorna och hitta färger som passar ihop, eller så sätter man bara igång. 

Bitte som under hela hösten, medan hon vävt den långa, långa mattan, har talat om den färgrika matta hon ska väva sen, började idag. Hon har plockat ut trasor medan hon höll på att sortera tyger. 

Jag och Eva tycker nog att hon "fegar" lite, och det blev en del diskussion om bredd på ränder, om val av färger och hur fördelningen mellan de färgrika ränderna och de grå ska vara. Även om man väljer färgrika trasor dämpar den svarta varpen dem. Så man kan nog ta i lite mer, för den svarta varpen lägger sig som ett raster över de färgrika trasorna och tar ner lyskraften.

Frågan är bara, hur färgrikt ska det vara? Nu är Bitte ändå rätt nöjd och säger att "nästa matta blir den färgstarka"... men Bitte gav oss möjlighet till en bra diskussion om formgivning! Tack för det!Nedanför Bittes vävstol hittade vi till sist en kasse och skrattade gott...kanske den kan bli inspiration till Bittes nästa matta?!


10 kommentarer:

 1. Vilken härlig blogg.
  Hur gör jag för att kunna följa er blogg?.
  Hittar ingen länk till att kunna göra det.

  Mvh
  Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad roligt att du tycker om vår blogg! Jag är ju lite nybörjare på det här med blogg...men i högerspalt har jag lagt till två "gadgetar". Den ena heter Prenumerera på vävlust och den andra Follow by Email. Hoppas att det ska fungera med någon av dem. Hör gärna av dig, så jag vet att det fungerar!

   Radera
 2. Det är lätt att fega när man väljer färger. Tycker det ser bra ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och personligen fastnar jag för vissa färger. Att gå utanför "säkerhetszonen" och välja nya nyanser är inte heller lätt ibland.

   Radera
 3. Nu har jag tittat runt på er blogg...så mycket fint ni väver!
  Hälsningar Iréne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du tycker om det du ser! Hoppas du vill följa vår blogg i fortsättningen. :-)

   Radera
 4. Spännande vad du skriver om färgverkning och fina exempel är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att diskutera formgivning, i all vänskaplighet. Jag tror att det kan utveckla oss och komma på nya idéer. Tack för din respons!

   Radera
 5. Roligt att du gillar min ripsmatta. Du kan börja med löpare först. Det är inte så farligt med alla trådar som det låter. Du solvar med 2 tr i solv och 4 tr i rör. Just nu väver jag en ripsmatta som är 142 cm bred, men då valde jag bomullsgarn 8/2 till varp för att få ner trådantalet. Har 3508 tr istället för över 5000 tr. Ett tips Väv grytlappar i bom.garn 8/2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ska jag någon gång börja med rips så får det bli något smalt. En annan sak som verkar komplicerad är varpningen. Hur många trådar i taget vågar man varpa med?

   Radera