måndag 8 februari 2016

Vävningens framtid?


För några helger sen funderade jag en del om textilens/vävningens framtid. Var på utställningen "Utopian bodies - fashion looks forward på Liljevalchs i Stockholm. Det var en väldigt inspirerande utställning, fantastiskt vackert uppbyggd och där föremålen visades i ett passande, väl planerat sammanhang. Det var också en utställning som väckte en hel del tankar.

I elva rum försöker man beskriva mode utifrån olika teman. Efter utställningen började jag fundera kring vävning och framförallt handvävningens framtid utifrån några av dessa rum/rubriker.

För mig, som personligen tycker om tradition, allmoge och gamla tekniker, har alltid vävningen innehållit en lockelse på grund av dessa aspekter. Men alla är ju inte som jag...

Handvävningen har, trots ett visst uppsving, haft problem att locka nya vävare. Det beror naturligtvis på flera aspekter, inte minst samhällsförändringar, men det som utställningen fick mig att fundera kring var om handvävningen för mycket också har stagnerat och stannat kvar i gammaldags traditioner vad det gäller färg, form och material?

I utställningen lyfte man fram olika aspekter i vad som är aktuellt inom mode. Det fick mig att fundera över vad som är aktuellt och framåtsyftande inom vävningen och om det är viktigt att vi handvävare hänger på och utvecklar samhällstrender?

Hållbarhet, förändring, teknologi, färg, motstånd, genusidentitet och skönhet var några av de ord som låg till grund för de olika rummen i utställningen. Vad händer om vi börjar fundera kring dessa ord i samband med vävning? Hur utvecklar vi vävningen och gör den aktuell och nutida samtidigt som vi behåller det som är viktigt? Tradition och förnyelse? Har inga svar, bara funderingar. Men det är roligt att fundera! Hur tänker ni?

Diskussion om rädslan för färg inom den etablerade modevärlden -
finns samma rädsla inom vävningen?


Plagg som ifrågasätter skönhetsideal -
vilka skönhetsidéal har vi inom vävningen som vi bör ifrågasätta?

Kläder som kombineras med teknik-hållbarhet?
Hur är vårt hållbara "tänk" och hur tar vi in nya
material och teknik i handvävningen?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar